18 март 2011 г.

Не сгафи ли достатъчно Кадафи?

Най- накрая ООН реши! Обединените нации се обединиха срещу Кадафи, който честно казано си го заслужи. Много ми е чудно, какво толкова забави съвета за сигурност. Нима не беше ясно на всички още от години, че Кадафи е заплаха не само за Либия или за северно африканския регион, но и за целия средиземноморски. Какво чакаха? Да  употреби биологично оръжие срещу собствения си народ? Да започне геноцид? Да започне обстрел на цивилни цели, както се беше заканил? Какво забави ООН?
 Вероятно Японската криза, която е далеч по- належаща за великите сили в момента, е отложила вземането на решение по казуса Либия. Но за бунтовниците в Бенгази, които до преди 30 минути(когато най- накрая ООН взе решение за мерки срещу режима на Кадафи) бяха обречени, това решение можеше да им спести много човешки животи. Не случайно стотици бунтовници посрещнаха новината със фойерверки и празнични изстрели. Те най- накрая почувстваха, че светът е застанал зад тях.

Ройтерс предава думите на Кадафи: "Gaddafi had warned that only those who lay down their arms would be spared vengeance to be exacted on 'rats and dogs'.
"It's over. The issue has been decided," Gaddafi said. "We are coming tonight...We will find you in your closets.
"We will have no mercy and no pity.""

Сега настъпва най- интересната част. Дали Муамар ще изпълни заплахата си да обстрелва цели в Средиземно море, независимо дали са цивилни или военни. Ще бъде ли Егоцентризмът му толкова голям, че да посмее да нападне Европейския Съюз и вместо да се опита да се споразумее за мир, да се бие, така, както се би Саадам Хюсеин.
Ако не спре да се кокошини, именно съдбата на иракския диктатор го очаква- да висне на бесилото, осъден от собствения си народ. Тогава ще има справедливост, тогава Либия ще тръгне напред,
Още информация:
* Всички снимки са взети от сайта на Ройтерс  - www.reuters.com 

Няма коментари: