24 март 2011 г.

Да замажем очите с бензин

Най- накрая нещо се случи. Най- накрая един протест в нашата държава всъщност се увенча с успех. Е вярно, само частичен и без особенo задоволство, спрямо това което се искаше (цени под 2 лева), но все пак се въведе таван на цените на горивата. За един месец 2,37 ще ни е бензинчето (А95), а за дизел ще се ръсят по 2,51 лв. Сега да излезем с колите, да изхарчим бензин в празненствата и да отидем да си сипем от това новото, евтиното гориво.


30 мин. по- късно:
 Е аз ли само го направих? Че Бойко да не се бори само за мен в тези напрегнати битки с петролните магнати? Е ако трябва сериозно да оценя работата му бих сложил 3-ка за опита. Работа нулева, резултат: незадоволителен. В крайна сметка очевидно и протестите не са стреснали Лукойл. За да се стреснат, трябва да им се бръкне в джоба. Най- добре ще да е, ако за 2 дена никой не ползва нещо, употребяващо бензин. Да не се зарежда на бензиностанции, да не се ползват колонките. Мисля че загуби за няколко милиона ще им разтворят стиснатите пръстчета. Разбира се осъзнавам, че по този начин икономиката за два дена в България няма да я има, но си мисля, че така ще е по- ефективен протеста.
Ако все пак не могат всички да спрат своите превозни средства, тогава поне да не ползваме за 2-3 дена частните си автомобили. Отново ще е значителна загубата на Лукойл, а да не говорим, че веднъж ще стигна навреме и за лекции, защото няма да съм в ужасното задръстване на Рожен.

Разбира се, може да се състави интересен данък, който да облага петорно стойностите на горивата над 2 лева. Но понеже не съм запознат чак толкова с правната страна на тази възможност, ще я оставя само да плава тука измежду редовете.


И след като явно правителството е отворено вече да обслужва гражданските интереси, аз предлагам на своите съратници колоездачи, да се вдигнем на протест за липсата на велоалеи.
Веднага ще ме контрират, че велоалеи има, но и те са направени, точно като компромиса с цените на горивата - изсмукани от пръстите, половинчати, незадоволителни, временни.

След като отметнахме този проблем като решен, може да се захванем с дупките по пътищата.
Отговорът разбира се няма да се забави. "Времето не позволява", "Ние вече работим". Чудно: - Ама Другарю Борисов, вие случайно да сте минавали по Булевард Мария Луиза в близката година- две? Вярно, не е по пътя от Банкя, но все пак е към Централна гара (и ЖП и авто). Мен там ме е страх и пеша да минавам, че може някой прилеп да ме нападне, изскачайки от пещерите, които са се оформили по нея. А най- забавното беше, че преди няколко седмици там имаше бригада, която оправяше пътя. Хвърли малко асфалт тук, малко там, а по средата един кратер от наскоро паднал астероид беше оставен. Бих попитал "защо?", ама се наслушах на глупости и оправдания.


И след като знаем, че Тройната коалиция е виновна и че ако не сте вие, тя ще е на власт, мога ли да запитам кога ще започнете да поемате отговорност за своето управление и кога оправдания вече няма да са ви нужни?

Няма коментари: