1 февруари 2012 г.

Да кажем НЕ на ACTA

На първо място искам да ви обърна вниманието към този коментар:  http://novinite.bg/articles/5298/

Това, обаче, е само много малка част, от неправдите в ACTA. Като започнем от споменатото вече ТАЙНО подписване на договора. Без гласност, без да се интересуват въобще от мнението на българския народ (работодателя си). Това е все едно някой чиновник да подпише договор, без знанието на шефа си, с който да прехвърли половината акции на 3-то лице. Съвсем естествено такъв чиновник би бил уволнен. И докато в частния бизнес уволнението, породено от недоволството на шефа, води до временни финансови затруднения, то когато народът те уволнява, става много лошо. За справка- Юлий Цезар, Чарълз 1, а защо не и в по- модерни времена - Чеушеско, Садам Хюсеин, Кадафи... Разбира се, това са само драстичните уволнения на управници, до които едва ли ще се стига, но искам да кажа, че недоволството на народа не е нещо, с което правителството би искало да си играе.
От друга страна ACTA застрашава презюмпцията за невинност. Ако бъдеш заподозрян, че си свалял нелегално филми, то не те трябва да докажат вината ти, а ти трябва да докажеш невинността си. Да не говорим и постоянното наблюдение върху личното пространство, било то и в Интернет.

От трета страна, освен нашите загуби, това ще се отрази пагубно на творците. Това което искам да кажа е доста свързано и със самата статия. В България никой няма да тръгне да си купува музика. Музика ще се купи единствено, ако имат някаква сантиментална стойност CD- тата. (да не говорим за положителната страна на това върху природата). Изхождайки от тази позиция, тогава какъв шанс имат сега набиращите сила групи и музиканти. Ако аз съм певец, който има малък брой фенове, то аз ще се радвам всеки потребител на моята музика, да може спокойно да я разпространява сред приятелите си. А какво ще спечеля аз? Е... следващият път, когато имам изпълнение на живо в някой клуб или дискотека, за мен ще дойдат 2-3 пъти повече хора, от колкото, ако трябваше преди това да си купят моята музика. Мислите ли, че Red Hot Chili Peppers или G&R ще страдат от липса на приходи от своите концерти. Да предположим, че на концертите им отидат 40000 души. Всеки от тях е дал средно 50 лв. (повече, но за да е по- лесно за смятане)за билет. Това прави 2 милиона лв. само от билетите. Да не говорим допълнителните приходи, като договора за рекламите, правото за продаване на бира на стадиона, продажбата на тениски и аксесуари. А дали щяха да имат толкова посетители, ако нямаше свободен достъп до тяхната музика, ако нямаше Ютюб и т.н. За тези две групи, може би едва ли щяха да имат проблем, но някои по- малки групи, по- неизвестни. Какво за тях?
 Филмите също могат да претендират за стойност на своето рекламно позициониране, тъй като чрез интернет, достигат до много, наистина много по- голям кръг от хора, от колкото ако бяха пазарувани. А тези филми, които наистина си заслужават, разбира се, се гледат на кино. (В Арена запад в четвъртък няма място в радиус от 1 километър, където да си паркираш колата - КИНОТО НЕ Е МЪРТВО).
Книгоиздаването, макар да е по- природо съобразно да бъде в дигитален вариант, в момента в България така или иначе е в упадък. Но дори да не беше, то винаги има хора (аз съм един от тях), които предпочитат да четат от хартия и които желаят да притежават книгата, която са прочели.
 За театрално изкуство няма да говоря, тъй като то не е сериозно засегнато.
Производителите на компютърни Игри. По- предприемчивите от тях, като например Близард, вече са стигнали до извода, че трябва да се възползват от ситуацията, а не да вървят против нея. Какво са направили? Играта, дори свалена от интернет е само сингъл плейър. Тоест тя само дразни апетита на потребителя. За да можеш да играеш в интернет с своите дружки, което, съвсем естествено, е много по- забавно, трябвада си купиш от тях парола, с която да влезеш.
Тук стигаме до въпроса- за кого тогава е изгоден този договор? Отговорът е ясен- за тези, които нямат никакъв талант, но искат да печелят от таланта на другите. Това са алчните хора, които и сега не са за ожалване, но искат все повече и повече.
Но да се върна в началото. Всички знаем много добре, че "Българинът търпи, докато ножът не стигне до кокал" (Ако ACTA сега беше в сила, заради този цитат, щях да нося наказателна отговорност). Е, господа управляващи, Интернет е нашият гръбнак. Ще го ръчкате ли с ножа или ще направите достойното и ще излезете от този неизгоден за нас договор?

Няма коментари: