19 октомври 2011 г.

Комиците: Дейв Алън

От колко отдавна не съм писал. Има защо, но това ще го оставя в тайна. Та докато си гледах поредната порция от простотийки в ЮТюба, попаднах на няколко комици, които наистина си заслужава да се видят. Това са хора, които поне мен ме накараха да се превивам от смях. Но тези, които ме познават, знаят, че не е трудно да се разсмея и въпреки всичко ще си направя една рубрика озаглавена "Комиците", която няма да има нищо общо с бозавото предаване, и в нея ще ви представя, някои от най- добрите комици, които съм имал удоволствието да гледа и слушам.

Започвам с Дейвид Тайнън О'Махони. Името му е толкова сложно измислено от родителите му, а на английски изглежда дори още по страшно. Сигурно за това той използва артистичният псевдоним Дейв Алън.
Роден е на 6 Юли 1936г. в предградие на Дъблин. Неговият баща Кули по това време е редактор на Ирландският Таймс и дава невероятен пример на сина си. Младият Дейвид напуска училище на 16 години и тръгва както баща си по журналистическият път. на 19 години се премества в Лондон. Разбира се, няма голям успех в журналистическата професия и за кратко време сменя множество работи. След това започва да работи в малка трупа, предназначена за забавлението на почиващите в почивните домове "Бътлин" в Скегнес. Именно там започва и неговата кариера като комик. Първоначално прави Stend- Up в стриптийз клубове, но след това започва да се появява на сцента на кафета, нощни клубове, мъжки клубове, дори и театри. 

Тогава променя и името си- от О'Махони на Алън, тъй като смята, че твърде малко британци могат да изговарят името му правилно. 
В своята бляскава кариера, разцъфтяла през 70 и 80 години, той изгражда своят персонаж и още в самото начало чарът му завладява публиката, като не я пуска близо 40 години.
На сцената той винаги застава на висок стол с лице към публиката, често пуши и пие от чашата си. Хората често са заблудени, че той всъщност пие алкохол, но това никога не е така. Алън създава впечатлението на смирен, дори меланхоличен, но всичко е само фон на неговият талант.
Често Дейв Алън се впуска да се подиграва с църквата и религията. Това е породено от скептицизма му, що се отнася до религията и безкритичната вяра в бог. Той сам се нарича "Практикуващ Атеист" и често използва шегата "Аз съм атеист, благодаря на бога" (I'm an atheist, thank God). А на края на своето представление той често завършва с "Goodnight, thank you, and may your God go with you".

Долу можете да намерите и някои от най- невероятните представления на Дейв Алън. За съжаление всички те са стари, тъй като той умира в съня си на 10 март 2005г. в Лондон на 68 години. 



Тези са моите три любими, но ви препоръчвам да изгледате абсолютно всички.
Очаквайте още включвания от новата рубрика Комиците. До скоро виждане.

Няма коментари: