23 февруари 2011 г.

10 не американски филма, които трябва да изгледате. (част първа)

Понеже е много лесно и доста простовато да напиша "Изкуплението Шоушенк", "Боен Клуб", "Мементо", трилогията на Властелина, 4,5,6 част на "Междузвездни войни", трилогията за "Индиана Джоунс" (Да! Без четвъртата част) , "Зелената Миля", "Форест Гъмп", "Криминале" и "Кръсникът" реших да се пробвам да обособя 10-те най-добри филма, които съм гледал, произлизащи от страни извън Америка (и Индия) и по възможност на оригиналните си езици. Не ги подреждам под никакъв ред и не ги класирам... просто ги изброявам.
1. City of life and death (Град на живот и смърт).
 Шедьовърът на Чуан Лу е наистина разтърсващ. Вярно на моменти малко мудно върви, но да си призная така и не усетих как изминаха тези 2 часа и нещо, в които го гледах. Филмът е черно-бял, което допълнително увеличава драматичният момент. В него са разкрити чувствата и преживяванията на хората в Нанкин, по времето, когато японската армия е окупирала града.
    Лу по един неповторим начин разкрива на зрителите ужасяваща картина от, спечелилото печална известност, Нанкинско клане от 1937г.
Линк към IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1124052/

2. Le fabuleux destin d'Amelie Poulain (Невероятната съдба на Амели Пулен)
Филмът, чийто режисьор е Жан-Пиер Жьоне, се развива около лчността на младата Амели. Като малка тя расте изолирана от другите деца, защото баща и има съмнения че има проблем със сърцето. Превърнала се вече в млада дама тя се радва на простите неща в живота, като от време на време тероризира по много изобретателен начин баща си.                                                
    След като по случайност намира в банята си снимка на момче, което преди това е обитавало апартамента й, тя се впуска в приключение, да намери вече порасналия човек, без да осъзнава, че това приключение е и на любовта.
 Тази романтична комедия ще ви накара да забравите за всички блудкави американски подобни филмчета и ще се наслаждавате на всеки един момент на странната и ексцентрична Амели.
Линк към IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0211915/

3. El labirinto del fauno (Лабиринтът на Фавна)

 След като минахме през Китай и Франция, мисля че е време да се отбием и до Испания. Добре де... хванахте ме! Филмът има Американско участие, но актьорите са Испанци, Режисьорът е Мексиканец, а и самата история е за Испания. Също така се говори на испански, така че млъквайте и не ми противоречете. Филмът е наистина едно от най- добрите фентъзи (приказки),   които съм гледал (за да не кажа най- доброто). "Лабиринтът на Фавна" е драматична история за малката Офелия, която чрез своето въображение се опитва да избяга от жестоката реалност на фашистка Испания. Тя, заедно с майка си, се премества да живее в отдалечено имение, притежавано от доведения и баща- садистичен офицер от армията на Франко. Там тя попада на горският дух Фавн, който я въвежда по- дълбоко и по- дълбоко във невероятен фантастичен свят, пълен с чудновати създания и необикновени предмети.
      През целия филм пред зрителя е поставена дилемата дали да повярва на момичето, което вижда всички чудновати създания, или да повярва на доведения и баща, който мисли детето за побъркано.
Линк към IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0457430/

4. Arn- Tempel riddaren (Арн - Рицарят темплиер)
Нека уточня, че когато говоря за Арн, говоря и за двете части на филма: (Рицарят темплиер и кралство на края на пътя). Двата филма са една история, разделена в два невероятни филма.
"Арн" е ко- продукция на Швеция, Великобритания, Дания, Норвегия, Финландия и Германия. А може би това, което най- много ме впечатли е, че според зависи, в кой край на света се намира главният герой, езикът се променя. Във целият филм може да се чуе шведска, английска, френска, арабска и дори латинска реч.
  Самият филм, както може би няма да учуди никой, се върти около Арн. Като дете е пратен в манастир, където освен, че придобива житейска мъдрост и непоклатимо чувство за справедливост, той се обучава и на изкуството на боя. След като пораства, напуска манастира, но само за малко. Наклеветват го и за да изкупи греховете си е пратен в светите земи, далеч от любимата си. Дотук ще спра със спойлинга и ще ви оставя да го гледате на спокойствие
Линк към IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0837106/

5.Мьi из будущего (Ние сме от бъдещето)

И след като преминахме през Швеция, можем да се обърнем и към братушките, които правят невероятно кино в последните 10 години (и преди това де, но във втора част ще добавя нещо от времето на съветския съюз). "Ние сме от бъдещето" е една фантастика, която ще ви грабне, ще ви отнесе от червения площад в средата на първото десетилетие от новия век, чак във времената на втората световна война. За този филм няма да спойлвам (няма да разказвам за какво се разправя) Ще ви кажа, че за сега не съм чул лош отзвук за него. 
Е добре де изкуших се твърде много... ще разваля изненадата малко с ето това клипче:




Е това бяха първите 5 от 10-те филма, които ще ви представя. Ако ги изгледате няма да съжалявате. Ако не ги изгледате пак няма да съжалявате, но ще сте изпуснали едни от най- добрите филми в европейското и световно кино. 
Живейте!

1 коментар:

AdZee каза...

Страхотно е, че си ни представил тези филми, аман от Американски филми...Не че доста от изброените от теб в началото не са хубави, даже някои от тях са ми любими...но все пак трябва да се обърне внимание и на Европейското кино. Определено има какво да се види :))