9 февруари 2011 г.

Да си припомним историята

Видяхте ли новите международни паспорти? Каква красота, какво изящество?Срещу заплатените 40 лв. не получаваш само пропуск за държавите извън Евро-съюза, но и цял скицник с българската история. Може би за това е нужен месец за изготвяне на книжката, да може художникът да си свърши добре работата.
Разбира се, по интересният въпрос е защо са похарчени тези ресурси, за създаване на нещо толкова абсурдно. Вероятно, за да може докато чакаш да преминеш в другата държава, да можеш да си преговориш историята, та да не се излагаш пред чужденците. Това обаче е нож с две остриета, защото, ако на граничаря му стане интересна нашата история, рискуваш да си поседиш още на границата, докато чужденеца се запознае с богатото ни минало.
  Още като отвориш на страницата със снимката виждаш родните ни първи букви, както  и еквивалентите им в глаголицата. На следващата страница е продължено с тракийска гробница, и така през цялата ни история, до появяванто на Столетника на връх Шипка и на Софийския университет на последната страница, отредена за печати. Тук нормалният човек не може да не се запита „Е добре де, а къде е лика на Бойко Борисов”. И без това го виждаме постоянно във всички вестници, защо да не го гледаме и в международните паспорти. Вероятно властите са преценили, че така се създава изкуствен риск да ни помислят за македонски граждани.
                Като капак на всичко това, още в първата страница на паспорта е допусната грешка в превода. Преводачът е добавил два определителни члена и по този начин уверява  чуждите власти, че паспортът ни е собственостТА на републикаТА България. Вярно е, онази там република България не притежава кой знае колко благини, но имам дълбоки съмнения притежаваното от нея да се ограничава в един паспорт. Добре, че поне в Европейския съюз пътуваме само с лични карти, че да  не берем срам пред европейците.

Няма коментари: