15 април 2011 г.

Боговете на струните

Реших най- накрая, да напиша нещо по- стеснено от към тематичен характер. Или за да бъда по- точен - нещо за музика. И то не каква да е музика, а Рок. Рокът нямаше да е така магнетичен, ако в него нямаше невероятни рифове, които да грабват и изумяват публиката. Текста и лириките може да са основата на песента, аранжимента да е пълнежа, но солото на китарата е и сърцето и душата на всяка една песен. За това реших да споделя с вас 10-те най- добри китаристи според мен.
(понеже знам, че за китаристите се говори с рифове, а не с думи, ще има по- малко думи и повече музика. Обещавам!)

10. За да покажа, че надолу нещата наистина ще са сериозни, чак на 10-та позиция ще поставя Джон Петруши. 
Петруши е роден на 12 юли 1967г. в Кингс парк Лонг Айлънд. Популярност добива главно с изпълненията си в прогресив метъл бандата Dream Theater. Бил е канен шест пъти да участва в G3 турнето, организирано от Джо Сатриани. Но стига толкова думи. Това ще каже повече от всичко останало :

9. Gary Moore
ще заеме тази позиция. За съжаление него вече няма как да го видим на живо. На 6.02.2011г. той остави света да продължава да се върти без неговите сола. Но нека поговорим за живота, а не за смъртта му. Роден е на 4 април 1952г. в Белфаст. Не случайно става известен именно с ирландската рок група Thin Lizzy. В последствие Мур споделя сцената с някои от най- добрите блус и рок музиканти в света по онова време ( B.B. King, Greg Lake и т.н.).
8. Tony Iommi.
 Айоми е роден през далечната 1948г. на 19 февруари в Бирмингам, Англия. Това което може да се запомни за Тони е, че удря струните с лявата ръка, а ги притиска с дясната. В ранната си кариера той свири в Mythology за няколко месецеца през 68-ма, но година по- късно, заедно с Ози Озбърн, Гийзър Бътлър и Бил Уард създават една от най- великите метъл групи в света -  Блек Сабат. Чрез нея той не само става един от най- известните и обичани китаристи, но и нещо, с което само тези четири първоначални члена могат да се гордеят. Те са кръстниците на метъла. 
7. Slash. 
Saul Hudsun е истинското име на роденият през юли 65-та година китарист. Него всички го знаят, всички знаят за G'n'R и за разпадането, за Velvet Revolver и за соловата му кариера. Безспорно един от най- добирте (сравнително млади) китаристи. Повече няма да говоря за него. Солуто му в Новембър рейн е може би едно от най- прочувствените сола, които съм чувал да бъдат изтръгнати от китара. Ето го и него

6. Eric Clapton
Ерик Клептън е роден на 30 март 1945 г. в английското градче Риплей (Ripley). В своята кариера той три пъти (повече от всеки друг) е бил приеман в Rock 'n' Roll залата на славата. Веднъж като солов артист, веднъж с The yardbirds и веднъж с Cream. Не случайно има известността на един от най- популярните и значителни музиканти в света. Списание "Роулингг Стоун" го поставя на четвърто място в класацията си на най- великите китаристи на всички времена (Аз съвсем естествено имам малко по различно мнение за тази подредба, но това ще го видите и сами. Ето и едно изпълнение на самия Клептън:
5. Carlos Santana  
Карлос Сантана дава преднина на родените през 40-те години със своята 5-та позиция. Роден е на 20 Юли 1947г. в Аутлан де Наваро, Мексико. Макар аз лично да не харесвам джаза, Сантана е един от музикантите, които го свирят, на който не може да му се отрече величието. През 2003-та година получава 15-то място в класацията на "Роулинг Стоунс", която вече споменах отгоре за Клептън. Получавал е също и мнозина награди Грами, но това едва ли е толкова важно. Важното е ...


4. Jimmy Page

Джими е също представител на 40-те години. Роден е на 9 Януари 1944г. . Появява се на бял свят в английското градче Хестън. В началото на кариерата си, той е част от английската група The Yardbirds (в която участваше и Ерик Клептън, ако помните), но през 1968-ма година напуска, за да сформира една от най- великите банди съществували някога - Led Zeppelin. Списание "Рулинг Стоун" го поставя едва на 9-то място във вече няколко пъти споменаваната класация. За сметка на това от списание "Classic Rock Magazinе" се съгласяват с мен (или по скоро аз със тях), че 4-тата позиция в подобна класация е най- подходяща за невероятния му талант. Приеман е и два пъти в rock' n' roll залата на славата (веднъж с Yardbirds и веднъж с Zeppelin). 
 
3. Jimi hendrix
е поредният представител на 4-тото десетилетие на XX век. Роден е на 27 ноември 1942г. (което го прави и най- възрастния участник в днешната класация) под името Джони Алън Хендрикс. По късно се преименува на Джеймс Маршал "Джими" Хендрикс. Представител е на Американската школа китаристи. В краткия си живот той става един от най - влиятелните китаристи на всички времена. Поради цвета на кожата си, и особено в тези години в Америка, това е особено трудно. Хендрикс умира на 18 септември 70-та година. За него може да се изпише още много, но по добре да се послуша:


2. Eddie van Halen 

Едуард Людовик ван Хален е роден на 26 януари 1955г. в Амстердам Холандия. Става известен с групата си Ван Хален, като е и приет в рокендрол залата на славата с нея. да го поставя на 2-ра, а не на първа позиция беше особено трудно. Когато слушаш рифовете, излизащи от струните му, не просто кофееш или се радваш. Просто онемяваш и се оставяш музиката да те води. 



1. Ritchie Blackmore
Е вярно, с малко връзки стигна до тази първа позиция (все пак ми е любимец), но не е като да не я заслужава. Ричард Хю Блекмор е роден на 14 април 1945г.) в Англия, но в по- голямата част от кариерата си живее в Америка. Неговата популярност се заражда и набира първоначална сила след създаването на Deep Purple. Той свири в нея от създаването и през 68 до 74-та година, когато я напуска, за да създаде (заедно с Рони Джеймс Дио) Rainbow. От 75 до 79-та година в Рейнбоу на едно място са най- добрият китарист и най- добрият вокал. Това е и периодът на най- великите хитове на Рейнбоу. 
    Човек и добре да живее, се жени. Така се случва и с Ричи, който през 1997г., заедно със приятелката си (вече съпруга) Candice Night, създават Blackmore's Night. По този начин традиционният рок губи един от най- великите си китаристи. Но когато е в настроение, по време на концерти на Blackmore's night, Ричи отново започва да цеди сладки мелодии от своята китара...
  

A ето и самата класация на "Rolling Stone", макар моята да е по- акуратна :









5 коментара:

frog and roll каза...

Много хубаво, изкефих се. :)


Бе Джими Бейдж не заслужава "задната" позиция, но нейсе - може и той да е с връзки в моята лична класация. :))

Анонимен каза...

Здравей Марто,

Пише ти Ники от Толстой. Искам да отправя малка забележка.

Една действителна класация не би трябвало да съдържа Slash, понеже неговият статут в реалния живот е аналогичен на този на дядо Коледа. Slash е измислен герой, базиран на холандската легенда "Vunter Slaush". Множеството различни въплъщения на Slash се възможни поради ФАКТА, че нашите мили родители се обличат на него за пред нас. Това обяснява защо Slash се появява на различни места по едно и също време. Всичко това е много добре обяснено в 5 епизод от 15 сезон на South Park - достоверността е гарантирана.

Поздрави!

~

Анонимен каза...

Поздрави , че не си се посвенил да отдадеш това на този който най-много го заслужава .

Анонимен каза...

ЕСТЕСТВЕНО РИЧИ!

Анонимен каза...

Разбира се, Ritchie. Макар и написаното за него вече да не е съвсем актуално. От няколко години той "се завърна" и успоредно с бароковата музика, която също е прекрасна, отново свири това, което е неговото амплоа, макар и на вече 74 годишна възраст. Нека прави още много концерти с "Rainbow" в новия си състав и да ни радва, а ние ще ходим да го гледаме и слушаме.